reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Jáhlový nákyp se sušeným ovocem a hruškami v červeném víně

6 porcí

na jáhlový nákyp:

  • 200 g jáhel
    500 ml mléka
    80 g másla
    3 vejce
    500 (250 g) g sušeného ovoce
    (80 g cukru krupice)
    tuk na vymazání formy
    sůl

na hrušky ve víně:

  • cca 6 hrušek
    1 l červeného vína
    1 dcl medu
    2–3 ks skořice
    cukr dle chuti

Ve vařícím mléce rozpustíme polovinu dávky másla a špetku soli. Pak přidáme několikrát spařené a propláchnuté jáhly. Promícháme je, aby nevznikly hrudky, zakryjeme pokličkou a dusíme doměkka. Za občasného míchání necháme pod pokličkou vychladnout. Poté přidáme rozšlehané žloutky, část sušeného ovoce, které jsme si předem nakrájeli a nechali nabobtnat ve vlažné vodě, a sníh z bílků, který bude hutnější, pokud ho vyšleháme s cukrem. V takovém případě ovšem bude stačit polovina uvedeného množství ovoce. Vrstvu této hmoty rozetřeme na dno vymazané formy, posypeme sušeným ovocem a znovu pokryjeme jáhlovou směsí. Přelijeme zbylým rozpuštěným máslem a pečeme asi hodinu a čtvrt na 150 stupňů. Zdobíme hruškami s vinnou omáčkou. Tu připravíme takto: rozpůlené hrušky, zbavené jadřinců, podusíme v červeném víně spolu s medem a celou skořicí. Když se hrušky zabarví, dáme je vychladit a poté nakrájíme. Víno prudkým varem zredukujeme na třetinu, aby omáčka mírně zhoustla. Podle chuti přisladíme cukrem nebo medem a můžeme podávat.

Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/116-jahlovy-nakyp-se-susenym-ovocem-a-hruskami-v-cervenem-vine/

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.