Těsto
- 140 g hladké mouky
- 100 g másla
- 50 g mletých lískových oříšků
- 50 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- 1–2 lžíce vody
Náplň
- 250 g mascarpone
- 2 polévkové lžíce moučkového cukru
- 150 ml smetany ke šlehání
- 1 ztužovač šlehačky
- 1 vanilkový cukr
- 200 g jahod
- jahody na ozdobu
Karamel a ozdobení
- 140 g měkkých karamelových bonbonů
- 5 lžic mléka
- 40 g opražených a nasekaných lískových oříšků.
Všechny suroviny na těsto smícháme, Vypracujeme vláčné těsto, které dáme asi na 15 minut odležet do lednice. Pak je vyválíme a vyložíme jím formu o průměru 23 cm. Na těsto dáme pečicí papír, nasypeme na něj fazole a dáme péct do trouby na 190 °C. Po 15 minutách papír s fazolemi sundáme a dopečeme dalších 5 až 10 minut dozlatova.
Karamely nakrájíme na menší kousky, dáme je do kastrůlku s mlékem a za stálého míchání pomalu rozpustíme.
Mascarpone našleháme s cukrem, opatrně vmícháme ušlehanou smetanu se ztužovačem a jahody nakrájené na plátky.
Vychladlý korpus potřeme polovinou karamelu a krémem s jahodami. Na krém rozložíme 150 g jahod nakrájených na plátky, pokapeme karamelem a posypeme oříšky. Dáme vychladit do lednice
Zdroj: Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/jahodovy-kolac [On-line 7.11.2011]
Poslední tip, trik či komentář