na těsto:
- 250 g hladké mouky
50 g moučkového cukru
125 g 100 % tuku
½ vejce
cca 75 ml vody
na náplň:
- 200 ml mléka
75 g cukru krystal
5 žloutků
1 vanilkový lusk
15 g želatiny
200 g šlehačky
500 g jahod
želírovací gel
Nejdříve ze všech surovin vypracujeme pevné těsto, které necháme asi hodinu v chladu odležet. A pozor, vodu přiléváme postupně. Každá mouka totiž saje jinak, takže množství vody v receptu je pouze orientační. Mezitím si připravíme náplň:
Žloutky rozmícháme s trochou mléka, tuto zálivku zavaříme do zbytku mléka s cukrem a vanilkou a základ na krém je hotov. Jakmile vychladne, přidáme do něj rozpuštěnou želatinu, vyšlehanou smetanu a můžeme začít plnit korpus koláče, který jsme upekli v předehřáté troubě na 200 až 220 stupňů do zlatova, což netrvá déle než deset minut. Naplněný koláč dáme do chladu, a až krém ztuhne, poklademe ho plátky jahod, které přetřeme želírovací hmotou.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/132-jahodovy-kolac/
Poslední tip, trik či komentář