Potřebujeme:
- 300 g vepřových jater,
1 ks cibule,
100 g anglické slaniny,
750 ml mléka,
250 ml smetany,
hladkou mouku,
česnek ,
máslo,
majoránku,
sůl, pepř
Slaninu a cibuli nakrájíme na kostičky a opečeme dozlatova. Přidáme na kousky nakrájená nebo prolisovaná játra smíchaná s majoránkou a pepřem. Důkladně je opečeme, podlijeme vývarem a dusíme doměkka.
Až jsou játra měkká, vše i se slaninou a cibulí rozmixujeme, rozředíme mlékem a přivedeme k varu. Zahustíme moukou rozmíchanou ve smetaně, povaříme. Nakonec ochutíme solí, pepřem a česnekem.
Játrová omáčka se podává s houskovým knedlíkem.
NOKY K MASU:
Potřebujeme:
2 lžíce másla,
2 vejce a 1 žloutek,
40 dkg krupice,
1/4 litru mléka,
1 lžičku soli
Máslo utřeme se solí do pěny, pak přidáme vejce a žloutek a trochu mléka. Těsto necháme odpočinout a pak lžící namočenou v mokré vodě vykrajujeme noky, které zavaříme ve vroucí osolené vodě asi 10 minut. Pak noky odstavíme, přikryjeme pokličkou a necháme asi 10 minut odstát – teprve tehdy nabudou na objemu. Noky pak promastíme horkým máslem a podáváme s omáčkou.
Zdroj: TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/skola-vareni-jatrova-omacka.html
Poslední tip, trik či komentář