4‒6 porcí
- 1 a ½ housky
- asi 150 ml mléka
- 250 g očištěných kachních nebo telecích jater
- 40 g másla
- 4 vejce
- hrst petrželky
- mletý pepř
- muškátový květ
- sůl
- hrstka dětské krupičky
- máslo na vymazání a strouhanka na vysypání formiček
podáváme s hořčičnou omáčkou a listovým salátem
Housku nakrájíme na kostičky a navlhčíme ji mlékem (asi 10 lžic), aby vznikla po rozmočení hustší kaše. Pak se k housce přidají očištěná a nožem uškrabaná játra (nebo pokrájená a nahrubo rozkutrovaná), osolí se a dobře promíchá.
Máslo, změklé při pokojové teplotě, se utře se špetkou soli a žloutky, pak se postupně přidává a vmíchává játrová hmota, jemně nasekaná petrželka, mletý pepř, muškátový květ.
Z bílků ušleháme sníh, do kterého na závěr vmícháme hrstku pšeničné krupičky.
Směs vložíme do máslem vymaštěné a strouhankou vysypané formy nebo jednoporcových mističek, ve vodní lázni vaříme nebo pečeme hodinu. Vařený puding se vyklopí a podává se teplý s hořčičnou omáčkou a s listovým salátkem, popř. pečivem.
Hořčičná omáčka – na másle osmahneme hladkou mouku, za stálého míchání zalijeme smetanou a provaříme. Přidáme podle chuti hořčici – nejlépe dijonskou zelenou.
Zdroj: Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=894
Poslední tip, trik či komentář