Potřebujeme:
- 1 kg jehněčí kýty
- 3 lžíce másla
- 4 lžíce řepkového oleje
- 2 snítky čerstvého rozmarýnu
- 5 stroužků česneku
- 2 středně velké cibule
- 3 paličky česneku
- šálek vývaru
- provensálské koření
- mletý černý pepř
- 1 lžičku cukru
- hrubě mletou bylinkovou sůl
Očištěnou kýtu potřeme kašičkou z oleje, pepře, provensálského koření a soli a necháme přes noc v lednici odpočinout. Osolíme. Kýtu „prošpikujeme“ klínky česneku. V pekáčku rozehřejeme olej a ze všech stran na něm kýtu krátce orestujeme, aby se maso zatáhlo. Do pekáčku dáme máslo, překrojené neloupané cibule, paličky česneku s uříznutými špičkami stroužků, snítky rozmarýnu, jemně pocukrované maso, podlijeme vývarem a dáme přikryté do trouby. Dusíme při 180°c asi 3 hodiny, potom pekáč odkryjeme a pečeme ještě 10-20 minut, maso přelijeme výpekem. Když pečínka uvnitř změkne a na povrchu zčervená, můžeme výpek zahustit francouzskou kuličkou nebo bramborovým škrobem rozmíchaným ve lžíci vývaru. K jemnému jehněčímu se hodí dušený hrášek, mrkvička, polenta, opečené nebo šťouchané brambory.
Zdroj: Jehněčí na rozmarýnu; TV Nova U Haliny v kuchyni http://halina.nova.cz/clanek/recepty/jehneci-na-rozmarynu-s-brynzovymi-brambory.html [On-line 05.04.2015]
Poslední tip, trik či komentář