4 porce
- 1 jehněčí kýta o váze 2 kg
- 1 celá cibule
- 3 stroužky česneku
- 10 dkg pancetty (masité slaniny)
- 1,5 dl olivového oleje
- 4 dl suchého bílého vína
- rozmarýn
Jehněčí kýtu očistíme, spodní kost odsekneme a potom do masa uděláme ostrým nožem zářezy. Lístky ze dvou snítek rozmarýnu si rozmixujeme s česnekem a nadrobno pokrájenou slaninou. Vzniklou hmotu osolíme, opepříme a důkladně ji vetřeme do jehněčí kýty.
Potom rozkrájíme cibuli, vsypeme ji do pekáče vymazaného olivovým olejem a na cibuli položíme maso. Kýtu také zakapeme olivovým olejem a pečeme ji 15 minut v troubě při teplotě 230 °C.
Takto předpečené maso zalijeme 2-3 dl vína, podlijeme troškou vody a dopečeme při teplotě 180 °C, což nám potrvá 1,5-2 hodiny. Kdyby se nám omastek chtěl začít v troubě připalovat, opět maso podlijeme trochou vody.
Hotovou jehněčí pečeni klademe na plochou mísu, zalijeme ji vlastní šťávou, a než ji začneme krájet, necháme maso v míse 10 minut odpočívat.
Zdroj: TV Paprika Italské pochoutky http://tvpaprika.hu/cs/node/3844
Poslední tip, trik či komentář