6 porcí
- 1,5 kg jehněčí kýty
- hrst tymiánu
- hrst máty
- hrst plocholisté petrželky
- 100 g bílého jogurtu
- 1 lžička pálivé papriky
- 50 ml olivového oleje
- mletý pepř
- sůl
krusta
- 200 g suchého nastrouhaného chleba nebo panko strouhanky
- hrst bylinek (tymián, máta, petrželka)
Z jehněčí kýty rozkrojíme plát, který přes folii naklepeme, folii odstraníme. Maso potřeme marinádou, kterou připravíme z nasekaných bylinek, jogurtu, papriky, oleje, mletého pepře a soli.
Maso zarolujeme, svážeme provázkem, svrchu potřeme zbytkem marinády a dobře zabalíme do pečicího papíru. Necháme v lednici přes noc marinovat, poté pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C asi 1,5 hodiny. Ke konci pečení rozbalíme z papíru a roládu dopečeme „na barvu“.
Roládu krájíme na plátky a ještě horkou, těsto před podáváním, ji obalujeme ve směsi strouhanky a bylinek.
Servírujeme spolu s jarním salátem (viz níže) nebo bylinkovými brambory, bramborovou kaší atp.
jarní bramborový salát
- 0,5 kg malých brambor vařených ve slupce
- 3 jarní cibulky
- 1 svazek ředkviček
- 200 g jahod
- 200 g bílého chřestu
- 2 lžíce lučního medu
- 4 lžíce vinného octa
- 5 lžic olivového oleje
- 2 lžíce růžového pepře
- sůl
- 300 g sýru cottage
- 100 g rukoly
Zeleninu a jahody nakrájíme na malé kousky. Z medu, octa, oleje, růžového pepře a soli vymícháme dresink. Vše dobře promícháme, na závěr vmícháme sýr cottage a rukolu.
Zdroj: Jehněčí roláda s bylinkami a jarním bramborovým salátem; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1683-jehneci-rolada-s-bylinkami-a-jarnim-bramborovym-salatem/ [On-line 20.03.2016]
Poslední tip, trik či komentář