reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Jemný švestkový koláč s oříšky

  • 150 g celozrnné pšeničné mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 70 g změklého másla
  • 1 žloutek
  • 4 lžíce kyselé smetany
  • 1/2 lžičky skořice
  • 60 g strouhaných lískových oříšků
  • 1,25 kg zralých švestek
  • 6 listů želatiny 30 g škrobové moučky
  • 3 lžíce portského vína
  • 0,25 l šlehačky
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 50 g lískových oříšků

Mouku smícháme s práškem do pečiva, vymáčkneme důlek. Přidáme vločky másla, žloutek, smetanu a skořici. Rozsekáme na drobty a společně s oříšky vypracujeme těsto. Přitlačíme je na dno dortové formy, vložíme na střed horké trouby a upečeme. Želatinu namočíme do studené vody. Švestky vypeckujeme a se 4 lžícemi vody 5 minut podusíme. Rozkvedláme škrobovou moučku s vínem, vmícháme a necháme přejít varem. Odstavíme a přimícháme želatinu. Kyselejší švestky podle chuti přisladíme a vychladíme. Jakmile začne želatina tuhnout, navrstvíme na korpus ve formě a vychladíme. Ušleháme šlehačku s vanilkovým cukrem a nastříkáme na koláč. Okraj i šlehačku ozdobíme nakrájenými oříšky.

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.