- 150 g celozrnné pšeničné mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 70 g změklého másla
- 1 žloutek
- 4 lžíce kyselé smetany
- 1/2 lžičky skořice
- 60 g strouhaných lískových oříšků
- 1,25 kg zralých švestek
- 6 listů želatiny 30 g škrobové moučky
- 3 lžíce portského vína
- 0,25 l šlehačky
- 1 balíček vanilkového cukru
- 50 g lískových oříšků
Mouku smícháme s práškem do pečiva, vymáčkneme důlek. Přidáme vločky másla, žloutek, smetanu a skořici. Rozsekáme na drobty a společně s oříšky vypracujeme těsto. Přitlačíme je na dno dortové formy, vložíme na střed horké trouby a upečeme. Želatinu namočíme do studené vody. Švestky vypeckujeme a se 4 lžícemi vody 5 minut podusíme. Rozkvedláme škrobovou moučku s vínem, vmícháme a necháme přejít varem. Odstavíme a přimícháme želatinu. Kyselejší švestky podle chuti přisladíme a vychladíme. Jakmile začne želatina tuhnout, navrstvíme na korpus ve formě a vychladíme. Ušleháme šlehačku s vanilkovým cukrem a nastříkáme na koláč. Okraj i šlehačku ozdobíme nakrájenými oříšky.
Poslední tip, trik či komentář