reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Jihočeská kulajda

Suroviny:

  • 5 velkých brambor, oloupaných
  • čerstvé nebo sušené houby, množství podle chuti, sušené předem namočte
  • sůl
  • ½ lžičky drceného kmínu
  • 1 bobkový list
  • 200 ml kysané smetany
  • 1 lžíce mouky
  • cca 1 lžíce octa nebo dle chuti
  • 4 vejce
  • svazek čerstvého kopru

Brambory nakrájejte na kostičky o hraně cca 3 cm, dejte je do hrnce s asi s 1,25 l vroucí vody. Osolte, přidejte kmín, bobkový list a vařte 10 minut. V polovině této doby přidejte i houby, které si mezitím připravíte – čerstvé očistíte a nakrájíte, sušené předem namočíte do vlažné vody, aby nabobtnaly. Když jsou brambory i houby měkké, promíchejte si v hrnku mouku se smetanou, rozmíchejte ji v polévce metličkou, a ještě 10 minut provařte. Ochutnejte a podle chuti přidejte ocet. Do polévky opatrně ze skořápky vypusťte vajíčka, nerozmíchávejte je, jen nechte 3 minuty přejít mírným varem a opatrně až se zatáhnou zamíchejte polévku ode dna, aby se nepřichytila. Pak polévku odstavte z plamene, a nechte stát dalších 5 minut a pak servírujte.

Do každého talíře dejte jedno vajíčko, přidejte nasekaný kopr – ke kulajdě to patří, ale ne každý ho má rád – já ho dávám většinou jen na prkénku, aby si každý mohl vybrat společně

Tip: Máte-li rádi kulajdu s koprem, vmíchejte pořádnou hrst nasekaného kopru hned po dovaření polévky a dalším čerstvý přidejte při podávání. Ke kulajdě podávejte kromě nasekaného kopru i nasekanou petržel a/nebo libeček.. Na dochucení ještě čerstvý pepř, ocet a sůl – aby si každý mohl polévku doladit podle svého a k tomu krajíc křupavého chleba.

Zdroj: Jihočeská kulajda; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/karolinino-podzimni-houbove-menu  [On-line 17.10.2015]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.