Suroviny:
- 5 velkých brambor, oloupaných
- čerstvé nebo sušené houby, množství podle chuti, sušené předem namočte
- sůl
- ½ lžičky drceného kmínu
- 1 bobkový list
- 200 ml kysané smetany
- 1 lžíce mouky
- cca 1 lžíce octa nebo dle chuti
- 4 vejce
- svazek čerstvého kopru
Brambory nakrájejte na kostičky o hraně cca 3 cm, dejte je do hrnce s asi s 1,25 l vroucí vody. Osolte, přidejte kmín, bobkový list a vařte 10 minut. V polovině této doby přidejte i houby, které si mezitím připravíte – čerstvé očistíte a nakrájíte, sušené předem namočíte do vlažné vody, aby nabobtnaly. Když jsou brambory i houby měkké, promíchejte si v hrnku mouku se smetanou, rozmíchejte ji v polévce metličkou, a ještě 10 minut provařte. Ochutnejte a podle chuti přidejte ocet. Do polévky opatrně ze skořápky vypusťte vajíčka, nerozmíchávejte je, jen nechte 3 minuty přejít mírným varem a opatrně až se zatáhnou zamíchejte polévku ode dna, aby se nepřichytila. Pak polévku odstavte z plamene, a nechte stát dalších 5 minut a pak servírujte.
Do každého talíře dejte jedno vajíčko, přidejte nasekaný kopr – ke kulajdě to patří, ale ne každý ho má rád – já ho dávám většinou jen na prkénku, aby si každý mohl vybrat společně
Tip: Máte-li rádi kulajdu s koprem, vmíchejte pořádnou hrst nasekaného kopru hned po dovaření polévky a dalším čerstvý přidejte při podávání. Ke kulajdě podávejte kromě nasekaného kopru i nasekanou petržel a/nebo libeček.. Na dochucení ještě čerstvý pepř, ocet a sůl – aby si každý mohl polévku doladit podle svého a k tomu krajíc křupavého chleba.
Zdroj: Jihočeská kulajda; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/karolinino-podzimni-houbove-menu [On-line 17.10.2015]
Poslední tip, trik či komentář