reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Kuřecí plátky se smetanou a hříbky & rýže se sladkým hráškem

Suroviny:

  • 4 kuřecí stehenní řízky
  • 2 lžíce másla
  • 1 cibule, nasekaná najemno
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • špetka drceného kmínu
  • menší lžička sladké papriky
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • velká hrst čerstvých hříbků (příp. sušených namočených předem do smetany)

Suroviny na rýži se sladkým hráškem:

  • 300 g dlouhozrnné rýže
  • 2 lžíce oleje nebo másla
  • sůl
  • 1/2 cibule, oloupané
  • 3 hřebíčky
  • 1 lžíce másla
  • 200 g mraženého hrášku
  • 2 lžičky cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy

Řízky pokrájejte na tenčí plátky, je-li to třeba, osolte je a opepřete. Máslo si rozpusťte v kastrolu, opečte na něm cibuli do sklovita, odhrňte ji stranou a pak přidejte maso a také ho opečte, poprašte paprikou a zpěňte.

Poté přidejte hříbky, krátce opečte a přilijte smetanu. Přiklopte pokličkou a na mírném ohni 5 minut poduste. Sundejte poklici, promíchejte, ochutnejte, je-li třeba dochuťte a podávejte, nejlépe s rýží.

Rýže: troubu předehřejte na 180 stupňů. Rýži propláchněte v cedníku vařící vodou a nechte okapat. V kastrole se silným dnem a vhodným do trouby ( neměl by mít plastové uši) rozehřejte olej nebo máslo, vsypte rýži a opékejte ji a míchejte , dokud zrnka nezprůhlední, ale zůstanou bílá. Pak rýži osolte, přilijte jedenapůlkrát tolik vody co je rýže (450 ml) , navrch položte cibuli se zapíchnutým hřebíčkem a přiveďte k varu. Když je rýže zavařená, přiklopte kastrol policí a přesuňte ji do trouby a duste do měkka. Trvá to 20 -30 minut. Rýži ochutnejte, je-li měkká, vyhoďte cibuli, rýži promíchejte, aby vyšla pára a byla sypká. Zatímco je rýže v troubě v kastrůlku rozpusťte máslo, dejte na něj mražený hrášek, přidejte cukr, citronovou šťávu a sůl, promíchněte, zakryjte pokličkou, a nechte několik minut na mírném plameni. Že je hrášek hotový, nejlépe poznáte ochutnáním – bude měkký, ale bude mít krásný kulatý tvar (delším varem by vám popraskal a ztratil šťavnatost). Jakmile dosáhnete tohoto stádia, vypněte plamen a nechte pod pokličkou stát, dokud nebude hotová rýže. Do hotové rýže pak hrášek opatrně vmíchejte i se šťávou.

Zdroj: Kuřecí plátky se smetanou a hříbky & rýže se sladkým hráškem; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/karolinino-podzimni-houbove-menu  [On-line 17.10.2015]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.