reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Holandský řízek

Suroviny:

  • 600 g vepřového bůčku, bez kostí a kůže
  • 150 g tvrdého sýra (ementál, gouda, moravský bochník)
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • hrst petrželky
  • 3 vejce ( 1 do masové směsi + 2 na obalení)
  • 1 lžíce smetany nebo mléka
  • hladká mouka na obalení, asi 50 g
  • čerstvá strouhanka ze 2 – 3 housek (rohlíků)
  • cca 1 lžička nastrouhané citronové kůry
  • rostlinný olej na smažení

Suroviny na bramborové pusinky:

  • 750 g brambor, varný typ C
  • 80 – 100 g másla, změklého
  • 1 žloutek
  • 1 vejce + 1 navíc na potření – nemusí být
  • 1 -2 lžíce smetany nebo mléka
  • sůl

Suroviny na zelný salát:

  • ½ kg bílého hlávkového zelí (asi ½ malé hlávky)
  • 1 cibule, nakrájená na kostičky
  • 100 g masité anglické slaniny, na kostičky
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 3 lžíce jablečného nebo estragonového octa
  • sůl, drcený pepř, krupicový cukr, a ocet dle chuti

Maso zbavte případných chrupavek, nakrájejte na kostky a umelte najemno na masovém strojku. Sýr nastrouhejte najemno a promíchejte v míse s masem, solí, pepřem, polovinu nasekané petrželky a jedním vejcem a smetanou. Mísu přikryjte a uložte na půl hodiny do chladničky ztuhnout. (Mezitím můžete připravit přílohy).

Směs rozdělte na 4 stejné díly – (pro velké řízky) a vytvarujte z nich ploché a oválné řízky ( 5 – 7 mm vysoké). Postupně je obalte v mouce, prošlehaných vejcích a strouhance promíchané se zbylou petrželkou (viz Tip) a najemno nastrouhanou citronovou kůrou. V pánvi rozpalte vyšší vrstvu oleje a řízky usmažte po obou stranách dozlatova. Nechte odsát tuk na papírových ubrouscích a podávejte s bramborovými pusinkami a salátem.

Tip: Omytou petrželovou nať před nasekáním omyjte, oklepejte a lehce osušte mezi dvěma kusy papírové utěrky. Listy nasekejte a pak na nasekanou petržel položte savý papír, přikryjte dalším savým papírem, lehce přitlačte a odsajte přebytečnou vodu. Nasekaná petrželka je pak krásně sypká, nelepí se k sobě a déle vydrží.

Bramborové pusinky: brambory oloupejte a rozčtvťte. Uvařte je v osolené vodě doměkka, pořádně slijte, nechte vyjít páru a brambory rozšťouchejte nebo prolisujte do mísy. Zašlehejte máslo utřené se žloutkem a pak vejce a sůl. Těsto by nemělo být příliš řídké, aby pusinky držely tvar, ani příliš tuhé.

Směsí naplňte sáček se širší hvězdicovitou trubičkou a na plech vyložený pečícím papírem nastříkejte pusinky. Potřete je rozšlehaným vejcem a pečte 12 – 15 minut dozlatova v předehřáté troubě na 180 stupňů.

Tip: Na bramborové pusinky je vhodné použít brambory varného typu C, které se hodí na přípravu kaší a bramborových těst.

Smetanu a máslo přidávejte postupně, podle potřeby, každé brambory jsou jiné a jinak vstřebají tuk a tekutinu.

Tip: Do bramborových pusinek můžete přidat najemno nastrouhaný tvrdý sýr – ementál, goudu, parmazán i kozí sýr. Záleží na tom, k čemu je podáváte.

Zelný salát: zelí nakrouhejte najemno, dejte do tepluvzdorné mísy a spařte vroucí vodou. Nechte 5 minut stát a pak důkladně slijte (pokud je pro vás syrové zelí špatně stravitelné, klidně ho pár minut povařte , ale mě se spaření osvědčilo jako dostačujíícíí). Anglickou slaninu dejte na suchou pánev, opečeme ji a když se začne vypékat tuk, přidáme cibuli a opečte spolu se slaninou do světle zlaté barvy. Pokud byla slanina opravdu málo tučná, přidejte lžíci řepkového oleje. Spařené zelí ochuťte solí, pepřem, cukrem a octem (ochutnávejte, chuť by měla být vyvážená, já dávám cca lžičku soli, dvě lžíce cukru, 3 lžíce octa), a pak na něj nasypte slaninu a cibulku.

Tip: Cukr s octem a solí můžete také převařit v kastrůlku, zálivka bude mít jemnější chuť, pokud salát děláte z obyčejného 8% octa, Jablečný a vinný ocet je jemnější, mají méně procent.

Zdroj: Holandský řízek; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/karolinino-podzimni-houbove-menu  [On-line 17.10.2015]

loading...

Vložit komentář

 

 

 

Můžete využít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


osm × = 48


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.