reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Makový koláč se švestkami a tvarohem

Suroviny na 2 koláče:

  • 1/2 kostky droždí
  • 125 ml mléka
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 125 g hladké mouky + na vál
  • 125 g polohrubé mouky
  • 50 g rozpuštěného másla + na vymazání
  • špetka soli
  • kapka rumu

Na náplň:

  • 200 g mletého máku
  • 500 ml mléka
  • 100 g krupicového cukru
  • 2 lžička rumu
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 vejce
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • cca 1 kg švestek
  • 5 lžic švestkových povidel
  • cca 20 loupaných mandlí

Na drobenku:

  • 50 g másla
  • 80 g krupicového cukru
  • 80 g hrubé mouky

Droždí rozdrobte do suché zadělávací mísy, přisypte cukr, promíchejte a zalijte vlahým mlékem, ne studeným z lednice. Znovu zamíchejte přikryjte čistou utěrkou a mísu postavte na teplé místo. Nechte stát, dokud droždí nezpění – nevyběhne tzv. kvásek, trvá to asi 15 minut.

V kastrůlku rozehřejte máslo do těsta a nechte zchladnout. Zpracujte prsty a užmoulejte v míse změklé máslo, cukr a mouku na sypkou drobenku. Odložte stranou.

K vykynutému kvásku přidejte žloutek, máslo, rum, hladkou mouku, sůl ( můžete ji prosít) a zpracujte vařečkou. Pak postupně přisypávejte polohrubou mouku a vypracujte vařečkou nebo rukama hladké , pružné a nelepivé těsto. Poprašte ho hladkou moukou a nechte v míse přikryté utěrkou kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem – podle teploty v místnosti to trvá hodinu až dvě.

Mák nasypte do kastrůlku, zalijte mlékem, vmíchejte krupicový cukr a přiveďte k varu. Občas zamíchejte a 5 minut povařte. Vmíchejte rum, vypněte a nechte asi 15 minut stát ( nebo než budete mít připravený koláč) – mák ještě nabobtná a zhoustne.

Švestky rozpulte a vypeckujte, tvaroh prošlehejte metličkou s vejcem a moučkovým cukrem.

Rozpalte troubu na 180 stupňů.

Vykynuté těsto vyklopte na pomoučněný vál a rozdělte na poloviny. Z každé vyválejte bochánek a ten rozválejte válečkem na kolo o průměru 33 -35 cm nebo na velikost plechu. Mělo by být o něco větší než je forma a musí být tenké, 2 – 3 mm. Dva plechy nebo dvě koláčové formy vytřete máslem ( plech ještě vyložte pečícím papírem) a přeneste do nich těsto. Rádýlkem seřízněte přečnívající okraje na výšku asi 1 cm a koláče naplňte, těsto ve formě se už nenechává kynout.

Na těsto rozdělte makovou náplň a rovnoměrně ji rozetřete. Koláč ozdobte švestkami – řezem nahoru, lžící nebo zdobícím sáčkem ozdobte tvarohem a pak povidly, posypte drobenkou a nakonec mandlemi. Vložte do trouby a pečte cca 30 minut.

Tip: V horkovzdušné troubě můžete péct oba koláče najednou. Pokud chcete upéct jen jeden koláč, druhou polovinu uložte až dva dny v chladničce nebo těsto zabalte a zamrazte a použijte jindy. V tom případě si připravte jen poloviční množství náplně a drobenky.

Když mísu vypláchnete horkou vodou a utřete, začne pak droždí c cukrem v teplé nahřáté míse okamžitě kynout. Všechny suroviny by měly mít stejnou, ideálně pokojovou teplotu, těsto pak lépe kyne..

Zdroj: Makový koláč se švestkami a tvarohem; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/karolinino-podzimni-houbove-menu  [On-line 17.10.2015]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.