Kakaový piškot
- 4 velká vejce
- 120 g moučkového cukru
- 2 lžíce horké vody
- 100 g hladké mouky
- 20 g kakaového prášku
Čokoládový krém
- 7,5 dl smetany 33%
- 200 g 70% čokolády
Náplň
- 200 g višní (kompotované nebo rozmražené)
- višňový likér
Ozdoba
- čokoládové hoblinky
Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky utřeme s poloviční dávkou cukru, vešleháme dvě lžíce horké vody. Šleháme tak dlouho, až získáme světlou hustou pěnu.
Z bílků vyšleháme tuhý sníh, při šlehání postupně přidáváme druhou část cukru.
Bílkovou hmotu a hladkou mouku s kakaem střídavě vmícháme do žloutkové pěny.
Těsto vlijeme na plech vyložený pečicím papírem, rozetřeme a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C 10−15 minut. Plát po upečení převrátíme na čistý plech. Papír sejmeme až po vychladnutí.
Vychladlý piškotový plát lehce pokapeme višňovým likérem, potřeme krémem (část si necháme na potření rolády svrchu), poklademe višněmi a stočíme, zabalíme do papíru nebo alobalu a necháme dobře vychladit a ztuhnout.
Roládu vyjmeme z papíru a potřeme ji zbytkem čokoládového krému a posypeme čokoládovými hoblinkami.
Příprava čokoládového krému: Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Ze smetany ušleháme šlehačku, do níž při vysokých otáčkách vešleháme rozpuštěnou čokoládu.
Zdroj: Kakaová roláda s čokoládovým krémem a višněmi; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1216 [On-line 02.03.2013]
recept z poradu Kluci v akci