4 porce
- 800 g kančího hřbetu bez kosti
- 100 g slaniny
- 2 mrkve
- 2 petržele
- ¼ celeru
- 1 cibule
- vepřové sádlo
- snítka tymiánu
- snítka majoránky
- hvězdička badyánu
- cukr krupice (asi 4 lžíce)
- 1 rajský protlak
- 200 g šípkové zavařeniny
- masový vývar
- 100 ml červeného vína
- 200 ml pomerančové šťávy
- divoké koření (celý pepř, nové koření, bobkový list, jalovec)
- lžička mleté skořice
- citronová šťáva
- strouhaný perník podle potřeby
- mletý pepř
- sůl
Ze zeleniny (mrkve, celeru, petržele) nakrájíme pár klínků na špikování masa, stejně tak ze špeku oddělíme čtyři klínky. Zbytek zeleniny i špeku nakrájíme na kostičky.
Kančí hřbet očistíme, nakrájíme na porce, prošpikujeme kousky kořenové zeleniny, špeku a osolíme.
Na sádle orestujeme společně nakrájenou mrkev, celer, petržel, cibuli, kostičky špeku, vše do zlatohněda, přidáme bylinky a koření (tymián, majoránku, badyán, divoké koření, jalovec), zasypeme cukrem, necháme zkaramelizovat, přidáme rajský protlak a šípkovou zavařeninu, opět zarestujeme, zalijeme vývarem, vínem a pomerančovou šťávou, přivedeme k varu, potom vložíme maso, osolíme a pod pokličkou dusíme doměkka.
Maso vyjmeme a omáčku propasírujeme nebo vybereme koření a omáčku rozmixujeme. Poté omáčku zahustíme nastrouhaným perníkem, dochutíme skořicí.
Podáváme s houskovým knedlíkem.
Zdroj: Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/program/10266698363-12.04.2010-17:30-1-kluci-v-akci.html?deid=1137&recept=763
Poslední tip, trik či komentář