4 porce
- 4 plátky kapra uvařené v rybím vývaru
Omáčka
- 1 větší mrkev
- ½ celeru
- 1 cibule
- 4 bobkové listy
- slunečnicový olej
- 4 lžíce švestkových povidel
- rybí vývar
- asi 1 dl černého piva
- asi 1 dl červeného vína
- perník na strouhání
- mandle na ozdobu
Příloha
- vařené brambory bez slupky
- máslo
- vlašské ořechy
- petrželka kudrnka
Na oleji osmahneme na kostičky nakrájenou mrkev a celer, přidáme bobkový list, nadrobno nakrájenou cibuli. Restujeme do zlatohnědé barvy, přidáme povidla, zalijeme rybím vývarem, černým pivem a červeným vínem, zahustíme nastrouhaným perníkem, vaříme asi 15 minut, poté přepasírujeme přes husté síto.
Porce kapra osolíme a uvaříme v silném rybím vývaru – pozvolna táhneme 10−12 minut.
Uvařené brambory bez slupky opečeme na másle, promícháme s vlašskými ořechy a petrželkou.
Na talíř servírujeme omáčku, brambory, porci kapra a sypeme sekanými mandlemi.
Zdroj: Kapr na černo s ořechovými brambory; ČT – Kluci v akcihttp://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1182 [On-line 23.12.2012]
Poslední tip, trik či komentář