6 porcí
- 900 g filetu z kapra
- mletý pepř
- sůl
- citronová šťáva
- 100 g hladké mouky
- 100 g másla
- snítka tymiánu
Z filetu kapra nakrájíme porce, ochutíme je pepřem, solí, zakápneme citronovou šťávou a obalíme v hladké mouce.
Opékáme na másle, do něhož jsme pro ovonění vhodili snítku tymiánu. Pečeme dozlatova nejprve kůží dolů, poté obrátíme. Podáváme s černou pivní omáčkou a houskovým knedlíkem.
Omáčka
- 50 g másla
- 4 lžíce oleje
- 150 g cibule
- 150 g mrkve
- 150 g petržele
- 150 g celeru
- 20 g čerstvého zázvoru
- 5 kuliček černého pepře
- 5 kuliček nového koření
- 3 hřebíčky
- 3 bobkové listy
- 30 g vlašských ořechů
- 30 g mandlí
- 30 g rozinek
- střik vinného octa
- 200 g švestkových povidel
- 0,5 l černého piva
- 0,5 l vody
- 1 lžíce sirobu
- perník na strouhání podle potřeby
- sůl
V kastrolu rozehřejeme máslo s olejem a zeleninu nakrájenou na drobné kostičky opečeme dozlatova, vmícháme vlašské ořechy, mandle, rozinky, zastříkneme octem, vmícháme povidla, podlijeme pivem a vodou a přivedeme k varu. Když je zelenina uvařená na skus, ochutíme sirobem a zahustíme nastrouhaným perníkem, osolíme a už jen krátce povaříme.
Příloha
- houskový knedlíkZdroj: Kapr s černou pivní omáčkou; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1655-kapr-s-cernou-pivni-omackou/ [On-line 12.12.2015]
Poslední tip, trik či komentář