4 porce
- 25 dkg kapřího mlíčí a jiker
- 6 vajíček
- 10 dkg čerstvého parmezánu
- 3 dl zakysané smetany
- 1 kg brambor
- 5 stroužků česneku
- 10 ks kaparů se stonky
- 2 dl rybí polévky (vývaru)
- 1 limetka
- sůl
- pepř
- bobkový list
- rostlinné klíčky
Brambory uvaříme ve slupce do měkka a dáme je chladit, třeba na celý den. Potom je oloupeme a nastrouháme. Přidáme k nim vajíčka, osolíme, opepříme a umícháme z toho vláčnou hmotu. Tu potom plníme do cukrářského sáčku, ze kterého postupně vymačkáváme bramborové tyčinky do pekáče vystlaného pečícím papírem. V předehřáté troubě je při teplotě 160 °C upečeme, což bude trvat 20 minut.
Kapří mlíčí a jikry spaříme rybí polévkou, v níž se vařil i bobkový list, a necháme okapat.
Zakysanou smetanu smícháme s vaječným žloutkem, se strouhanou kůrou z limetky, dále s nastrouhaným parmezánem a utřeným česnekem. Do toho potom vmícháme spařené rybí jikry a mlíčí, načež směs v ohnivzdorné nádobě 10 – 15 minut zapékáme při teplotě 160 – 180 °C.
Při podávání rozmístíme upečené bramborové tyčinky do trojúhelníku na talíři a do středu tohoto trojúhelníku postavíme ohnivzdornou misku se zapečenými „kapřími dary”. Celou kreaci můžeme ještě přizdobit černými olivami, kapary a plátky parmezánu.
Zdroj: TV Paprika recepty http://tvpaprika.hu/cs/node/3752
Poslední tip, trik či komentář