Pro 4 osoby si připravíme:
- 1 menší kapustu
- 100 g rýže
- 100 g mletého masa (hovězí + vepřové)
- 1/3 lžičky koření adžika (nebo jiného koření podle chuti)
- sůl
- mletý pepř
- 1 snítku tymiánu
- 2 lžíce másla
- svazek karotky
- 1 naťovou cibulku
- 800 g vařených brambor
Kapustu očistíme, rozebereme na listy, které opereme a krátce spaříme ve vroucí vodě (asi 1-2 minuty). Potom je ihned ponoříme do studené vody a necháme vychladit.
Rýži přebereme, propláchneme a uvaříme v osolené vodě. Hotovou rýži necháme na sítku dobře okapat.
Mleté maso nejdříve rukama důkladně propracujeme, potom do něj přidáme okapanou rýži, koření adžika, sůl, pepř a nasekaný čerstvý tymián. Směs důkladně promícháme, aby se dobře spojila.
Z připravené masové směsi vytvarujeme stejně velké válečky – každý zabalíme do opraného kapustového listu.
Jednotlivé balíčky spojíme párátkem a naskládáme do pekáčku. Přidáme lžíci másla, trochu vody a dusíme v troubě předehřáté na 170 °C přibližně 25 minut.
Očištěnou a omytou karotku nakrájíme na kolečka a podusíme na další lžíci másla. Podle chuti přisolíme. Hotové závitky podáváme s dušenou karotkou a vařenými bramborami, posypané nakrájenou cibulovou natí.
Poslední tip, trik či komentář