Pro 4 osoby
- 750 g brambor
- sůl
- 4 kedlubny
- 250 g mrkve
- 1 sv. jarní cibulky
- 1 cibule
- 1 sv. petrželky
- 100 g slaniny
- 1 lžíce oleje
- 300 ml vývaru
- 250 ml Rámy Cremefine na vaření
- 1 lžička škrobu
- pepř
- 150 ml mléka
- 2 lžíce sezam. semínek
- 40 g másla
- stouh. muškátový oříšek
Postup
1. Brambory oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a 20 minut vaříme. Slijeme je, ale vodu schováme. Zeleninu očistíme, omyjeme, popř. oloupeme. Kedlubny vydlabeme na sílu 1 cm. Mrkev a jarní cibulky nakrájíme na kolečka, cibuli a petrželku nasekáme. Slaninu nakrájíme na kostičky. Ve slané vodě od brambor vaříme asi 15 minut vydlabané kedlubny. Po 12 minutách k nim přidáme dusit mrkev. Zeleninu vyjmeme a necháme okapat.
2. Cibulku podusíme na oleji. Přidáme kedlubny a mrkev, po chvíli přilijeme vývar a 8 minut povaříme. Pak k zelenině přidáme Rámu, necháme vše přejít varem a omáčku zahustíme škrobem, zamícháme do ní petrželku a ochutíme ji solí a pepřem.
3. Brambory s teplým mlékem rozmačkáme. Sezamová semínka opražíme na másle, přidáme jarní cibulku, obojí rozšťoucháme na pyré a ochutíme solí a muškátovým oříškem. Pyré naplníme do kedlubnů. Podáváme je se zeleninou sypané slaninou.
Na osobu: cca 650 kcal; 2720 kj; bilk.: 13 g; tuky: 41 g; sachar.: 59 g; cholest.: 51 mg
Poslední tip, trik či komentář