8 porcí
Těsto:
- 30 dkg mouky
- 15 dkg másla nebo 12 dkg sádla* 2 polévkové lžíce zakysané smetany
- špetka soli
Náplň:
- 1 kg jablek
- 1 kg hrušek
- 20 dkg cukru
- mletá skořice vlašské ořechy nebo strouhanka
Suroviny potřebné na výrobu těsta rychle smícháme, prohněteme – a z hotového těsta vyválíme dva pláty. Jeden vložíme do pekáče, posypeme vlašskými ořechy nebo strouhankou a rozprostřeme na něm jablkovou a hruškovou náplň. Potom vše přikryjeme druhým plátem těsta. Povrch potřeme vajíčkem a koláč upečeme.
Náplň si připravíme ze strouhaných jablek a hrušek, ke kterým přimícháme cukr, načež je dusíme tak dlouho, dokud se z ovoce neodpaří tekutina. Potom ochutíme skořicí, a až náplň vychladne, roztíráme ji na těsto!
Zdroj: TV paprika Gasztropuč http://tvpaprika.hu/cs/node/3734
Poslední tip, trik či komentář