4 porce:
- 4 vepřové kotlety
- drcený pepř
- sůl
- olej
- 1 natvrdo vařené vejce
Na omáčku:
- 20 g másla
- 2 lžičky hladké mouky
- 1,5 dl smetany (šlehačky)
- 120 g šunky
- sůl
- ½ lžičky kari koření
Kotlety naklepeme a po obvodu na 3 místech nařízneme. Opepříme je po obou stranách, hodně potřeme olejem, složíme na sebe do užší (porcelánové nebo z varného skla) misky a necháme dole v ledničce pod alobalem raději přes noc uležet (zkřehnout).
Druhý den kotlety vyndáme, osolíme a smažíme na horkém oleji na každé straně asi 3 – 4 minuty.
Příprava omáčky: Na rozehřátém másle osmahneme dozlatova mouku, zalijeme smetanou (šlehačkou), rozšleháme, podle potřeby přidáme 0,5 – 1 dl vody a povaříme – a pozor! Hustotu by tato omáčka měla mít jen o málo nižší, než třeba tatarka. Přidáme kari, zamícháme, vložíme šunku nakrájenou na malé kostičky nebo proužky a podle chuti přisolíme. Necháme jen chvíli prohřát šunku a podáváme.
Na talíř klademe kotletu (zpestříme 1 – 2 kolečky natvrdo uvařeného vejce, případně plátkem debrecínky či podobného masa, vedle přílohu a na zbývající místo vlijeme omáčku.
Příloha: menší dílky brambor pečených nasucho v troubě na plechu, hranolky, studené vařené brambory osmažené na másle, salát podle chuti.
Poslední tip, trik či komentář