4 porce
- 4 králičí zadní běhy
- 100 g špeku
- 200 g anglické slaniny
- 1 kg kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
- 200 g cibule
- 200 g česneku
- 5 bobkových listů
- 7 bobulí nového koření
- 10 bobulí celého pepře
- 5 větviček rozmarýnu
- sůl
Den předem králíka našpikujeme a potřeme drceným česnekem. Nakrájenou kořenovou zeleninu smícháme s nahrubo nakrájenou cibulí a zbytkem česneku a vložíme do pekáče. Nesolíme. Na takto připravenou zeleninu položíme maso. Maso poklademe na plátky nakrájenou slaninou, pekáč uzavřeme fólií a necháme v chladničce do druhého dne odležet.
Maso a zeleninu osolíme, přiklopíme a vložíme do trouby rozehřáté na 160 ºC (můžeme mírně podlít vodou). Pod pokličkou za občasného přelévání vypečenou šťávou pečeme asi 1 a 1/2 hodiny. Když je maso měkké, sundáme pokličku a dopečeme bez ní dozlatova. Nakonec vybereme koření a můžeme podávat.
Na talíř položíme zeleninu, na ní dáme kusy masa a přilijeme trochu šťávy. Přílohu volíme podle vlastní chuti. Výborné jsou šťouchané brambory, knedlík, ale i rýže či chléb.
Zdroj: Králičí běhy na česneku a zelenině; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1383-kralici-behy-na-cesneku-a-zelenine/ [On-line 15.02.2014]
Poslední tip, trik či komentář