- 4 králičí stehna
- 10 dkg slaniny
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1 hlíza celeru
- 2 celé cibule
- 1 citron
- hořčice
- cukr
- kuličky pepře v celku
- nové koření
- bobkový list
- pistácie
- rozinky
Houskový knedlík:
- 30 dkg hrubé mouky
- 3 housky nebo rohlíky nakrájené na kostičky
- 5 dkg droždí
- krystalový cukr
- mléko
- 1 vajíčko
- sůl
Králičí stehna prošpikujeme proužky slaniny, osolíme je a v pánvi na tuku po obou stranách osmahneme. Potom stehna vyndáme z pánve.
Na zbylém omastku si orestujeme nakrájenou zeleninu a cibuli. Až nám cibule zesklovatí, přidáme k ní hořčici, cukr, koření, počkáme, až začne cukr karamelizovat, načež vše zalijeme masovým vývarem nebo vodou. Až vývar začne vřít, vrátíme do pánve králičí stehna a dusíme 60 minut pod pokličkou v troubě.
Vyndáme jídlo z trouby, a pokud se nám odpařila všechna šťáva, doplníme vodou. Smetanu smícháme s vrchovatou polévkovou lžící mouky a přidáme ji k zeleninové omáčce. Podle chuti pak omáčku ještě zpestříme loupanou pistácií a rozinkami máčenými ve víně a na závěr znovu celé uvedeme do varu.
Nejprve si připravíme kvásek. Droždí zalijeme 1,5 dl teplého mléka a přisypeme k němu jednu polévkovou lžíci krystalového cukru.
K houskovým kostičkám přidáme mouku, vajíčko, polovinu kvásku a vodu. Osolíme, ze smíchaných ingrediencí uhněteme těsto na knedlíky, které přikryjeme a necháme 30 minut odpočívat v teple.
Potom je na pomoučeném válu ještě jednou dobře prohněteme a vytvoříme válcovitý knedlík. Ten vložíme na 20 minut do vřelé slané vody, aby se nám uvařil.
Zdroj: TV paprika Chuti monarchie http://tvpaprika.hu/cs/node/3825
Poslední tip, trik či komentář