reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Králičí stehno se špenátovou nádivkou

4 porce

Plněná stehýnka jsou atraktivním kouskem masa na talíři, poctivou a výtečnou porcí na sváteční stůl. Důležitou částí pokrmu je hojnost kořeněného cibulo-česnekového základu a křehká zeleninka s luštěninou a pikantní klobáskou.

Nádivka

  • 80 g másla
  • 2 stroužky česneku
  • 200 g čerstvého špenátu
  • 200 g kozího sýra
  • sůl

Do základu

  • olej
  • 3 cibule
  • 8 stroužků česneku
  • 2 snítky tymiánu
  • 4 bobkové listy
  • 80 g dijonské hořčice
  • 1 dl bílého vína
  • muškátový květ
  • mletý pepř
  • sůl
  • vývar (zeleninový, masový) nebo voda na podlití

Králičí stehna připravíme na plnění – vyřízneme stehenní kost a maso lehce rozřízneme, opepříme a osolíme.

Na másle osmahneme plátky česneku, přidáme špenát, rozdrobíme sýr, osolíme, promícháme a necháme zchladnout. Nádivkou naplníme stehna a zabalíme do alobalu.

Na oleji osmahneme na klínky nakrájenou cibuli a česnek na plátky, přidáme tymián, bobkový list, vmícháme hořčici, osmahneme, zalijeme vínem, dochutíme muškátovým květem, mletým pepřem, solí, vložíme připravená stehna a pečeme ve vyhřáté troubě při 160 °C asi 1,5 hodiny. Během pečení podléváme horkým vývarem nebo vodou.

Pokud chceme mít stehýnka dozlatova zabarvená, ke konci pečení alobal sejmeme a dopečeme na barvu.

Jarní zelenina s klobáskou

  • 200 g hráškových lusků
  • 100 g nakládaných kukuřičných klásků
  • 200 g mladých vařených brambor ve slupce
  • 200 g vařených červených fazolí
  • 100 g pikantní klobásky
  • olej
  • mletý pepř
  • sůl

Hráškové lusky a kukuřičky rozkrojíme napůl (máme-li drobnější kousky, krájet nemusíme), brambůrky na čtvrtky, klobásky na plátky. Na oleji orestujeme nejprve klobásku do křupava. Přidáme zeleninu, fazole a orestujeme. Ochutíme kořením a podáváme s králíkem.

Zdroj: Králičí stehno se špenátovou nádivkou; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1072 [On-line 23.11.2012]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.