4 porce
Plněná stehýnka jsou atraktivním kouskem masa na talíři, poctivou a výtečnou porcí na sváteční stůl. Důležitou částí pokrmu je hojnost kořeněného cibulo-česnekového základu a křehká zeleninka s luštěninou a pikantní klobáskou.
Nádivka
- 80 g másla
- 2 stroužky česneku
- 200 g čerstvého špenátu
- 200 g kozího sýra
- sůl
Do základu
- olej
- 3 cibule
- 8 stroužků česneku
- 2 snítky tymiánu
- 4 bobkové listy
- 80 g dijonské hořčice
- 1 dl bílého vína
- muškátový květ
- mletý pepř
- sůl
- vývar (zeleninový, masový) nebo voda na podlití
Králičí stehna připravíme na plnění – vyřízneme stehenní kost a maso lehce rozřízneme, opepříme a osolíme.
Na másle osmahneme plátky česneku, přidáme špenát, rozdrobíme sýr, osolíme, promícháme a necháme zchladnout. Nádivkou naplníme stehna a zabalíme do alobalu.
Na oleji osmahneme na klínky nakrájenou cibuli a česnek na plátky, přidáme tymián, bobkový list, vmícháme hořčici, osmahneme, zalijeme vínem, dochutíme muškátovým květem, mletým pepřem, solí, vložíme připravená stehna a pečeme ve vyhřáté troubě při 160 °C asi 1,5 hodiny. Během pečení podléváme horkým vývarem nebo vodou.
Pokud chceme mít stehýnka dozlatova zabarvená, ke konci pečení alobal sejmeme a dopečeme na barvu.
Jarní zelenina s klobáskou
- 200 g hráškových lusků
- 100 g nakládaných kukuřičných klásků
- 200 g mladých vařených brambor ve slupce
- 200 g vařených červených fazolí
- 100 g pikantní klobásky
- olej
- mletý pepř
- sůl
Hráškové lusky a kukuřičky rozkrojíme napůl (máme-li drobnější kousky, krájet nemusíme), brambůrky na čtvrtky, klobásky na plátky. Na oleji orestujeme nejprve klobásku do křupava. Přidáme zeleninu, fazole a orestujeme. Ochutíme kořením a podáváme s králíkem.
Zdroj: Králičí stehno se špenátovou nádivkou; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1072 [On-line 23.11.2012]
Poslední tip, trik či komentář