70 kousků
- 500 g hladké mouky
- 300 g ztuženého pokrmového tuku
- 40 g droždí
- 3 lžíce mléka
- 1 kostku cukru
- 20 g cukru
- moučkový cukr na obalení
Tuk rozdrobíme do mouky s 20 g cukru. Přidáme kvásek z droždí vzešlého ve třech lžících vlažného mléka s kostkou cukru a vypracujeme poměrně tuhé těsto. Z těsta uhněteme kouli, kterou dáme do mísy a zalijeme studenou vodou. Necháme asi hodinu kynout.
Vykynuté těsto vyválíme na pomoučeném vale na placku vysokou asi půl centimetru. Z vyváleného těsta vykrajujeme libovolné tvary.
Cukroví dáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 150 °C dorůžova. Ještě teplé je obalujeme v moučkovém cukru, do kterého můžeme přidat vanilku.
Doba přípravy asi 120 minut.
Poslední tip, trik či komentář