- 150 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 350 g hladké mouky
- 2 žloutky
- špetka soli
- 1 vanilkový cukr
Do mísy prosejeme mouku, přidáme moučkový i vanilkový cukr, špetku soli a vychladlé máslo nakrájené na malé kostičky. Vše lehce vidličkou zpracujeme do drobivé hmoty.
K této základní směsi přidáme žloutky a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme je do potravinářské fólie a necháme v ledničce alespoň 30 minut odpočinout.
Na pomoučeném vale vyválíme z vychladlého těsta placku cca 4 mm silnou a rádýlkem nebo libovolnými vykrajovátky vykrajujeme různé tvary.
Přeneseme je na plech s pečicím papírem a v troubě předehřáté na 160 °C upečeme dorůžova. Linecké pečivo můžeme slepovat marmeládou nebo různými krémy a podle fantazie zdobit – polevami, čokoládou, ořechy nebo sušeným ovocem.
Dávka těsta by měla vyjít na zhruba 40 kousků, záleží na tvaru a velikosti. Péct se může hned po zaplnění plechu, pečící papír je na to výborná věc. Doba pečení se dost liší podle typu trouby, nejlepší je elektrická s rovnoměrným rozvrstvením tepla. Pečeme tak 15-20 minut, dorůžova. Je potřeba vyzkoušet, minutka navíc a máme to hnědé. Ale pokud se to povede, tak to stojí za to.
Dobrý den mám vyzkoušeno hodně receptů na linecké a špatné zkušenosti.Chtěla bych se zeptat zda toto těsto je lehké a do kdy je cukroví měkké.Popřípadě kdy mám začít péct aby bylo měkké.Ještě na kolik kusů je přibližně tato dávka. Děkuji