reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Křehké linecké těsto

  • 150 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 350 g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • špetka soli
  • 1 vanilkový cukr

Do mísy prosejeme mouku, přidáme moučkový i vanilkový cukr, špetku soli a vychladlé máslo nakrájené na malé kostičky. Vše lehce vidličkou zpracujeme do drobivé hmoty.
K této základní směsi přidáme žloutky a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme je do potravinářské fólie a necháme v ledničce alespoň 30 minut odpočinout.
Na pomoučeném vale vyválíme z vychladlého těsta placku cca 4 mm silnou a rádýlkem nebo libovolnými vykrajovátky vykrajujeme různé tvary.
Přeneseme je na plech s pečicím papírem a v troubě předehřáté na 160 °C upečeme dorůžova. Linecké pečivo můžeme slepovat marmeládou nebo různými krémy a podle fantazie zdobit – polevami, čokoládou, ořechy nebo sušeným ovocem.

2 comments to Křehké linecké těsto

  • Dávka těsta by měla vyjít na zhruba 40 kousků, záleží na tvaru a velikosti. Péct se může hned po zaplnění plechu, pečící papír je na to výborná věc. Doba pečení se dost liší podle typu trouby, nejlepší je elektrická s rovnoměrným rozvrstvením tepla. Pečeme tak 15-20 minut, dorůžova. Je potřeba vyzkoušet, minutka navíc a máme to hnědé. Ale pokud se to povede, tak to stojí za to.

  • Monika

    Dobrý den mám vyzkoušeno hodně receptů na linecké a špatné zkušenosti.Chtěla bych se zeptat zda toto těsto je lehké a do kdy je cukroví měkké.Popřípadě kdy mám začít péct aby bylo měkké.Ještě na kolik kusů je přibližně tato dávka. Děkuji

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.