Na 12 kousků potřebujeme:
Těsto:
- 200 g hladké mouky,
150 g másla,
60 g moučkového cukru,
1 balíček vanilkového cukru,
1 vejce
Náplň:
- 300 ml mléka,
- 80 g krupicového cukru,
- 1 balíček vanilkového pudinkového prášku,
- 200 g měkkého tvarohu,
- 4 velké hrušky,
- 1 citron,
- 100 g meruňkového džemu
Mouku prosijeme s moučkovým cukrem. Přidáme vanilkový cukr, na kousky nakrájené máslo a vejce. Vše zpracujeme na hladké těsto, které necháme v chladu 30 minut odležet. Pak těsto rozválíme na kulatý plát o průměru 34 cm a vyložíme jím kulatou koláčovou formu o průměru 28 cm. Těsto do formy dobře vmáčkneme a vytvoříme 3 cm vysoký okraj.
Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý krém, který necháme za stálého míchání mírně vychladnout. Pak přidáme tvaroh a promícháme. Hotový krém rozetřeme na povrch těsta.
Hrušky zbavíme jádřinců, nakrájíme na tenké plátky a pokapeme citronovou šťávou. Naskládáme dokola na povrch náplně a koláč pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 40 minut.
Po upečení potřeme rozehřátým meruňkovým džemem, necháme vychladnout ve formě a pak nakrájíme.
Zdroj: TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/krehky-hruskovy-kolac-1-9-2010.html
Poslední tip, trik či komentář