Ingredience
- čtvrtka másla 60 g
- česnek 3 stroužky
- sůl a pepř 1 špetka
- cibule 1 kus
- kousek celeru 1 dávka
- šunka 100 g
- sůl a pepř 1 špetka
- mražený nebo čerstvý hrášek 450 g
- voda 6 dl
- 31% smetana 1 balení
- sýrové krutony:
- rovné rohlíky 1 dávka
- máslo 1 dávka
- olej 1 dávka
- strouhaný sýr 50 g
Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na másle, přidáme drobně nakrájenou šunku a celer a osmažíme. Do směsi vmícháme hrášek, zalijeme vodou, osolíme a dusíme, až změkne. Polévku rozmixujeme. Těsně před podáváním vmícháme smetanu a ohřejeme téměř k varu. Na talíři polévku ozdobíme lžičkou smetany. Krutony podáváme k polévce zvlášť.
Rohlíky nakrájíme na plátky silné asi sedm milimetrů, opečeme je na másle s olejem, posypeme sýrem a krátce zapečeme pod grilem v troubě.
Zdroj: Krémová s hráškem a sýrovými krutony; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/kremova-s-hraskem-syrovymi-krutony [On-line 14.12.2012]
Poslední tip, trik či komentář