Potřebujeme:
- 200 g chlebového kvasu,
- 500 g brambor,
- 10 g sušených hub – nejlépe stročky (nebo 100g čerstvých hub),
- 50 g másla,
- 1 dl smetany,
- 4 vejce,
- 1 cibuli,
- 1 litr vody,
- sůl, kmín
Houby den předem namočíme do vody. Chlebový kvas zalijeme vlažnou vodou, poprášíme moukou a necháme přes noc nakynout. Pak ho rozšleháme s trochou vody, osolíme, přidáme sůl, kmín a houby i s proceděnou vodou. Takto připravené kyselo necháme zvolna asi půl hodiny vařit. Nakonec přidáme drobně krájenou a na másle osmaženou cibulku a osmažená, ne příliš hustě umíchaná, vejce. Vše zamícháme, přidáme smetanu a dochutíme. Do hotové polévky při servírování přidáme ve slupce uvařené, po uvaření oloupané a rozkrájené brambory. Bohatší varianta míchala vejce na slanině.
Zdroj: TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/skola-vareni-krkonosske-kyselo-21-10-2011.html
Poslední tip, trik či komentář