Pro 4 osoby:
- 1 kg brambor
- 400 ml mléka
- 200 g škvarků
- 4 stroužky česneku
- majorán ku
- sůl
- 2 lžíce sádla
- 75 g strouhanky
Oloupané syrové brambory nastrouháme. Přebytečnou vodu vymačkáme, nastrouhanou směs pak přelijeme horkým mlékem.
Česnek oloupeme a utřeme se špetkou soli. Škvarky jemně nasekáme, můžeme je však nechat i vcelku, pokud nejsou příliš velké.
Do brambor spařených horkým mlékem přidáme nasekané škvarky, utřené stroužky česneku a strouhanku. Bramborové těsto dochutíme solí i majoránkou a důkladně propracujeme.
Pekáč nebo pečicí plech vymažeme silněji sádlem a rozprostřeme na něj bramborové těsto. Stěrkou zarovnáme povrch a vložíme do trouby předem vyhřáté na 200 °C a pečeme dozlatova asi 20 minut.
Ještě horkou silnou bramborovou placku sundáme z plechu a stočíme jako závin. Toč nakrájíme na kolečka. Vhodnou přílohou je zelný salát s mrkví.
Poslední tip, trik či komentář