Suroviny:
- 1 krůta (cca 4,5 kg)
- sůl a čerstvě mletý pepř
- cca 400 g syrových jedlých kaštanů
- 150 g másla
- 150 g plátků anglické slaniny
- 1 cibule
- 3 rohlíky
- 50 -75 ml smetany nebo mléka
- 2 velké hrsti listů hladkolisté petržele
- 50 g perníku na strouhání
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- 3 rozšlehaná vejce
- dle potřeby vývar nebo voda
Krůtu vyndejte z lednice několik hodin předem, aby došla pokojové teploty, lépe se propeče. Omyjte ji, osušte a vetřete sůl. Kaštany nařízněte na špičce do křížku a pečte je na plechu v troubě při 200°C cca 15 minut. Horké kaštany oloupejte a nasekejte.
Na pánvi se 75 g másla opečte 100 g slaniny, cibuli a nakonec rohlíky, vše nakrájené na kostičky. Dejte do mísy, pokropte smetanou či mlékem a vmíchejte nasekanou petržel, kostičky perníku, sůl, pepř, muškátový oříšek, vejce a kaštany. Ochutnejte, nádivka má být výrazná.
Rozehřejte si troubu na 150°C (horkovzduch). Krůtě založte křídla za zády a naplňte ji nádivkou tak, aby vykukovala ven. Pod kůži na prsou zasuňte pár plátků slaniny. Nohy svažte kuchyňským provázkem a krůtu vložte do pekáče prsy nahoru. Vykukující nádivku překryjte slaninou. Kůži potřete rozehřátým máslem, krůtu podlijte, zakryjte alobalem a pečte doměkka. Občas přelijte vypečenou šťávou a podlijte.
Po 4 – 4,5 hodinách píchněte ke kosti v nejširší části stehna, měla by vytékat čirá šťáva a maso by mělo být měkké. Krůtu potřete opět máslem, zvyšte teplotu a dopečte ji odkrytou na barvu. Potom krůtu zabalte do alobalu na cca 20 minut. V pekáčku se šťávou odmíchejte přípečky zalité troškou vody či vývaru, povařte a přeceďte.
Krůtu servírujte celou na míse s přílohami a šťávou v omáčníku. Před podáním ji naporcujte, nádivku vyjměte a nakrájejte na plátky.
Medový pastinák s pečenými bramborami
Suroviny:
- 450 g brambor
- 450 g pastináku
- 4 lžíce olivového oleje
- hrubě mleté chilli nebo chilli vločky
- hrubší mořská sůl
- 3 lžíce medu
- hrubě mletý pepř
Brambory a pastinák oloupejte a nakrájejte. Brambory na silnější plátky nebo tenčí měsíčky, pastinák na silnější plátky nebo špalíky.
Brambory promíchejte v míse s polovinou olivového oleje, trochou chilli a solí. Pastinák v jiné misce promíchejte se zbytkem oleje, solí, medem a pepřem.
Do pekáčku dejte alobal (protože med má tendenci se připalovat) a vsypte na něj pastinák. Vedle něj vsypte ochucené brambory a rozložte vše nejlépe v jedné vrstvě. Vložte do trouby předehřáté na 170 -180°C (nejlépe ke krůtě na mřížku nebo pod ni) a pečte cca 25 minut, dokud nebudou brambory i pastinák dozlatova upečené.
Tip: Načasujte si pečení této přílohy tak, aby byla hotová v době kdy je krůta nejen dopečená, ale i odpočinutá – tj. vložte pastinák s brambory do trouby těsně před dopečením krůty. Po chvíli společného pečení pak krůtu vyndejte, aby si oddychla pod alobalem, zatímco brambory a pastinák dopékáte na barvu.
Zdroj: Krůta s kaštanovo-perníkovou nádivkou a medový pastiňák s pečenými bramborami; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/karolina-domaci-kucharka-vanocni-navstevy [On-line 18.12.2016]
Poslední tip, trik či komentář