- horní krůtí stehna (nejlépe s kůží) 800 g
- koření na krůtí pečeni
- větší cibule 1 kusu
- slanina 150 g
Příloha
- oloupané a na kostky nakrájené brambory 800 g
- slanina 200 g
- 1 středně velká cibule
- sůl 1 špetka
Špenát
- mražený listový špenát 600 g
- šalotka 2 kusů
- smetana ke šlehání 100 ml
- jíška na zahuštění 1 dávka
- česnek 1 stroužek
- sůl a pepř dle chuti 1 špetka
Nejprve si pokrájíme cibulku a slaninu na kostičky. Krůtí maso okořeníme podle chuti kořením na krůtí pečeni, popřípadě trochu dosolíme. V pekáči dozlatova orestujeme cibulku a slaninu a poté v pekáči opečeme ze všech stran i krůtí maso. Zalijeme vodou a vložíme do předem vyhřáté trouby. Pečeme asi hodinu pod pokličkou při zhruba 180°C, poté pokličku sundáme, zvýšíme teplotu na 200°C a upečeme do změknutí. Krůtu vyndáme, až když je na povrchu hezky opečená.
Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a dáme vařit do vroucí osolené vody. Mezitím si na pánvi orestujeme cibulku a slaninu, které jsme si předem pokrájeli na malé kousky. Uvařené brambory pak rozšťoucháme společně s orestovanou cibulkou a slaninou.
Na malinké kousky si nakrájíme šalotku a necháme zesklovatět. Přidáme najemno nasekaný česnek, který lehce opečeme společně s cibulkou. Přidáme rozmražený špenát, necháme provařit a podle chuti dosolíme, opepříme a zjemníme smetanou. Ke konci špenát trochu zahustíme předpřipravenou nebo instantní jíškou.
Zdroj: Krůtí pečeně s listovým špenátem, šťouchané brambory; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/kruti-pecene-s-listovym-spenatem [On-line 5.3.2012]
Poslední tip, trik či komentář