- 4 velké brambory
- 4 natvrdo uvařená vejce
- 200 ml mléka
- 100 ml smetany
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 1 lžíci hladké mouky
- 1 lžíci másla
- hrst nasekaného kopru
- 1 lžíci nakládaných (nebo čerstvých či sušených, předem namočených) hub
- 2 lžičky cukru
- kmín, sůl, kopr na ozdobení.
Houby (čerstvé či sušené) uvaříme ve slané vodě s trochou kmínu (nakládané houby vařit nemusíme), slijeme a dáme stranou. Brambory oloupeme, nakrájíme na větší kostky, vložíme do hrnce, zalijeme vodou, osolíme a dáme vařit. V mléce rozkvedláme mouku a směs přilijeme k bramborám v okamžiku, kdy nejsou ještě úplně měkké. Přidáme máslo a za stálého míchání vaříme asi 5 minut. Na závěr do polévky vmícháme smetanu, citrónovou šťávu, nasekaný kopr, cukr a podle chuti osolíme. Do talíře dáme trochu hub, přidáme na plátky nakrájené vejce, zalijeme polévkou a ozdobíme koprem.
Poslední tip, trik či komentář