Suroviny
- ocet (dle chuti) 4 lžíce
- kuřecí vývar 1 l
- čerstvé nebo sušené houby – lesní směs 200 g
- čerstvý kopr 1 svazek
- větší brambory 3 ks
- vejce 5 ks
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 350 ml
- hladká mouka 3 lžíce
- máslo 3 lžíce
Připravte si jíšku. V malém rendlíku rozpusťte máslo, přisypte hladkou mouku a orestujte. Přidejte vývar, na kostičky nakrájené brambory a ochuťte solí a pepřem. Rozmíchejte do hladka.Houby očistěte, orestujte na másle dozlatova a přidejte do polévky. Vařte, dokud houby i brambory nebudou měkké. Nakonec do polévky přidejte smetanu, ocet a opět přiveďte k varu. Pokud je třeba, přidejte trochu cukru. Polévku odstavte z plamene a přidejte do ní nasekaný kopr.
Připravte si vejce do polévky: V menším rendlíku přiveďte k varu vodu, a jakmile se začne vařit, vlijte do ní ocet. Nesolte! Dle počtu porcí rozdělte vajíčka jednotlivě do mističek. Vodou v rendlíku rychle zamíchejte, aby vznikl vír. Doprostřed víru vlijte jedno vajíčko. Vír se postará o to, aby bílek obalil žloutek. Jakmile je bílek pevný, odstavte rendlík z plamene a nechte vejce dojít. Stačí asi 2–3 minuty. Stejně pokračujte s dalšími vejci.Polévku servírujte se ztraceným vejcem.
Zdroj: Kulajda se zastřeným vejcem; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/kulajda-se-zastrenym-vejcem [On-line 28.01.2015]
Poslední tip, trik či komentář