reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Kulajda se zastřeným vejcem

Suroviny

  • ocet (dle chuti) 4 lžíce
  • kuřecí vývar 1 l
  • čerstvé nebo sušené houby – lesní směs 200 g
  • čerstvý kopr 1 svazek
  • větší brambory 3 ks
  • vejce 5 ks
  • smetana ke šlehání (33 % tuku) 350 ml
  • hladká mouka 3 lžíce
  • máslo 3 lžíce

Připravte si jíšku. V malém rendlíku rozpusťte máslo, přisypte hladkou mouku a orestujte. Přidejte vývar, na kostičky nakrájené brambory a ochuťte solí a pepřem. Rozmíchejte do hladka.Houby očistěte, orestujte na másle dozlatova a přidejte do polévky. Vařte, dokud houby i brambory nebudou měkké. Nakonec do polévky přidejte smetanu, ocet a opět přiveďte k varu. Pokud je třeba, přidejte trochu cukru. Polévku odstavte z plamene a přidejte do ní nasekaný kopr.

Připravte si vejce do polévky: V menším rendlíku přiveďte k varu vodu, a jakmile se začne vařit, vlijte do ní ocet. Nesolte! Dle počtu porcí rozdělte vajíčka jednotlivě do mističek. Vodou v rendlíku rychle zamíchejte, aby vznikl vír. Doprostřed víru vlijte jedno vajíčko. Vír se postará o to, aby bílek obalil žloutek. Jakmile je bílek pevný, odstavte rendlík z plamene a nechte vejce dojít. Stačí asi 2–3 minuty. Stejně pokračujte s dalšími vejci.Polévku servírujte se ztraceným vejcem.

Zdroj: Kulajda se zastřeným vejcem; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/kulajda-se-zastrenym-vejcem  [On-line 28.01.2015]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.