4 porce
- 1 kuře
- olivový olej
- 2 šalotky
- 2 stroužky česneku
- střik koňaku nebo brandy
- 0,5 l suchého bílého vína
- 4 velká rajčata
- 6 velkých žampionů
- bouquet garni (svazek bylinek – petrželka, tymián, bobkový list)
- hrst zelených oliv bez pecek
- 2 lžíce petrželkového másla
- plocholistá petrželka na ozdobení
Na podávání
- bílá bageta
- olivový olej
- 8 křepelčích vajíček
Petrželkové máslo
- 50 g másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce sekané petrželky
- špetka soli
- špetka mletého pepře
- střik citronové šťávy
Šalotku nakrájíme nadrobno, česnek a žampiony na plátky, z rajčat odstraníme semínka a nakrájíme na kostičky.
Čtvrtky kuřete (bez křídel!) osolíme, opepříme a na oleji opečeme dozlatova, vložíme do pekáče a dáme do vyhřáté trouby (170 °C) péct. Podlijeme trochou horké vody nebo vývarem.
Vypečený tuk po kuřeti z pánve nevyléváme, opečeme na něm šalotku, česnek, pozvolna podusíme, zastříkneme koňakem, podusíme, vložíme žampiony, osmahneme, rajčata, podlijeme vínem, osolíme, opepříme a vložíme svazek bylinek, přidáme lžíci ochuceného másla. Zakryté pokličkou dusíme asi 10 minut.
Když je kuře pečené, rajčatovou směs vložíme do pekáče ke kuřeti (svazek bylinek vyjmeme), přidáme olivy, dochutíme a společně ještě 10 minut pečeme.
Bagetu, bílý chléb nebo veku našikmo nakrájíme a opečeme na olivovém oleji. Na ni poklademe sázená křepelčí vajíčka a podáváme k porci kuřete.
Zdroj: Kuře Marengo; ČT – Kluci v akcihttp://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1092 [On-line 23.11.2012]
Poslední tip, trik či komentář