reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Kuře Marengo

4 porce

  • 1 kuře
  • olivový olej
  • 2 šalotky
  • 2 stroužky česneku
  • střik koňaku nebo brandy
  • 0,5 l suchého bílého vína
  • 4 velká rajčata
  • 6 velkých žampionů
  • bouquet garni (svazek bylinek – petrželka, tymián, bobkový list)
  • hrst zelených oliv bez pecek
  • 2 lžíce petrželkového másla
  • plocholistá petrželka na ozdobení

Na podávání

  • bílá bageta
  • olivový olej
  • 8 křepelčích vajíček

Petrželkové máslo

  • 50 g másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce sekané petrželky
  • špetka soli
  • špetka mletého pepře
  • střik citronové šťávy

Šalotku nakrájíme nadrobno, česnek a žampiony na plátky, z rajčat odstraníme semínka a nakrájíme na kostičky.

Čtvrtky kuřete (bez křídel!) osolíme, opepříme a na oleji opečeme dozlatova, vložíme do pekáče a dáme do vyhřáté trouby (170 °C) péct. Podlijeme trochou horké vody nebo vývarem.

Vypečený tuk po kuřeti z pánve nevyléváme, opečeme na něm šalotku, česnek, pozvolna podusíme, zastříkneme koňakem, podusíme, vložíme žampiony, osmahneme, rajčata, podlijeme vínem, osolíme, opepříme a vložíme svazek bylinek, přidáme lžíci ochuceného másla. Zakryté pokličkou dusíme asi 10 minut.

Když je kuře pečené, rajčatovou směs vložíme do pekáče ke kuřeti (svazek bylinek vyjmeme), přidáme olivy, dochutíme a společně ještě 10 minut pečeme.

Bagetu, bílý chléb nebo veku našikmo nakrájíme a opečeme na olivovém oleji. Na ni poklademe sázená křepelčí vajíčka a podáváme k porci kuřete.

Zdroj: Kuře Marengo; ČT – Kluci v akcihttp://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1092 [On-line 23.11.2012]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.