2 porce
Ingredience
- 1 celé kuře
- 80 g másla
- 50 ml oleje
- 2 lžíce mleté lahůdkové papriky
- 1 lžíce soli
- 1 lžíce kmínu
Na nádivku:
- 300 g housky
- 1 svazek petrželky
- 2 vejce
- ¼ lžičky muškátového květu
- 3 lžíce mléka
- Sůl
- Pepř
- Vývar
V hmoždíři rozdrtíme kmín, sůl a mletou papriku. Kuře omyjeme, otřeme a potřeme olejem. Posypeme kořením a necháme odpočívat.
Začneme připravovat nádivku: housky nakrájíme na kostky. Nasypeme je na plech a vložíme do trouby. Vysoušíme je přibližně 5 minut při 170 °C. Vejce rozklepneme, žloutek dáme do mísy a bílek do šlehače. Ke žloutku přilijeme mléko, osolíme, opepříme a přidáme špetku muškátu. Žloutek rozšleháme, bílek vyšleháme.
Mezitím nakrájíme petržel. Z trouby vyndáme kostky housky a vsypeme je do mísy se žloutkem. Přidáme petržel, sníh a promícháme. Hotovou nádivkou plníme kuře. Pekáč s kuřetem dáme do trouby. Kuře pečeme 5 hodin při 120 °C, pak teplotu zvýšíme na 190 °C a pečeme dalších 40 minut.
Rozmarýnové brambory
Ingredience
- 500 g brambor
- Sůl
- Černý pepř
- Několik snítků rozmarýnu
- 1 celou palici česneku
- Olivový olej
Syrové brambory nakrájíme nadrobno. Rozprostřeme je na plech a pokapeme olejem. Přidáme rozpůlenou palici česneku, rozmarýn a olej. Plech s bramborami vložíme do trouby ke kuřeti. Pečeme 25 minut při 200 °C. Pět minut před koncem pečení na kuře dáme plátky másla.
Biokuře má oproti běžnému kuřeti křehčí a pevnější maso. Vykazuje nižší obsah tuku a škodlivých nasycených mastných kyselin. Většinou se pozná podle žlutější kůže, protože se krmí větším podílem kukuřice.
Zdroj: Kuře s nádivkou pomalu pečené; ČT -Vše o vaření http://www.ceskatelevize.cz/porady/10567271931-vse-o-vareni/6711-recepty/1632-kure-s-nadivkou-pomalu-pecene/ [On-line 19.01.2014]
Poslední tip, trik či komentář