reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Kuře se špenátovo – mandlovou nádivkou a bramborová kaše s pečeným česnekem

  • 1 celé kuře (1, 5 – 2 kg)
  • sůl a mletý pepř
  • 2 rohlíky nebo housky, nakrájené na kostičky
  • 1 lžíce másla + 2 plátky pod kůži
  • 1 velké nebo 2 malá vejce, zvlášť bílky a žloutky
  • asi 200 ml mléka
  • 30 g mandlí, oloupaných (plátky nebo nasekané)
  • 30 g anglické slaniny, na krájené na kostičky
  • hrst listů špenátu, opraných a pokrájených
  • menší hrst listů petrželky, nasekaných
  • 1 stroužek česneku, prolisovaný
  • špetka muškátového oříšku

Bramborová kaše s pečeným česnekem

  • 1 kg brambor, oloupaných
  • cca 200 ml mléka
  • 1 velká lžíce másla
  • menší hrst nasekané petrželky
  • 1 – 2 palice česneku upečené v pekáčku společně s masem
  • sůl

Kuře vyjměte z lednice asi hodinu před tím, než ho začnete péct. Opláchněte ho, osušte papírovou utěrkou a zevnitř i zvenčí osolte a opepřete. Troubu rozpalte na 180°C.

Připravte nádivku: Nakrájejte pečivo na kostičky a opečte ho v pánvi na lžíci rozpuštěného másla dozlatova. Kostičky nasypte do mísy, přisypte mandle. Promíchejte žloutky s mlékem a nalijte ho k opečeným kostičkám pečiva. Přidejte nakrájenou slaninu, špenát, petrželku, česnek, sůl, pepř a muškátový oříšek a promíchejte. Do této směsi po částech vmíchejte tuhý sníh.

Kuře naplňte nádivkou. Uvolněte kůži na prsou a vsuňte pod ní kousky másla (díky umístění pod kůží se máslo dostane do masa na prsou, které má tendenci být suché, a nesteče po kůži do pekáče). Pak otvor zajistěte jehlou na závitky (nebo pevnými párátky či zašijte režnou nití). Stehýnka svažte provázkem k sobě.

Kuře položte do pekáčku prsy nahoru, jen mírně podlijte vodou a dejte do trouby. Příliš ho nerušte neustálým otevíráním trouby a přeléváním šťávou, abyste si nesnižovali teplotu v troubě. Kuře s nádivkou se peče o něco déle, než bez nádivky. Počítejte přibližně s 90 minutami.

Bramborová kaše

Brambory uvařte ve slupce osolené vodě doměkka; trvá to asi 30 minut. Slijte vodu, oloupejte je a přepulte, máte-li malé, nechte je celé.

Vymačkejte k nim upečený česnek ze slupek, rozšťouchejte je a po částech přilévejte a zapracujte metlou nebo šlehačem mléko (řiďte se savostí brambor a vlastními preferencemi), sůl a máslo. Vyšlehejte a nakonec vmíchejte petrželku, chcete-li.

Pečený česnek: Zahřejte troubu na 180 °C. Odřízněte vršky z celých palic česneku tak, aby byly vidět všechny stroužky. Česnek zakapejte olivovým olejem (na 1 palici stačí 1 lžička), postavte do pekáče s kuřetem a pečte asi 45 minut zcela doměkka. Takto upečený česnek je krásně krémový a nasládlý.

Zdroj: Karolína Kamberská: Recepty pro celou rodinu od Karolíny; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima, http://www.iprima.cz/recepty-pro-celou-rodinu-od-karoliny?special=773951  [On-line 31.01.2015]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.