- vykostěné kuře (kuřecí řízky)
- slanina 150 g
- 1 mrkev
- cuketa 1/2 kusů
- hrubozrnné koření – pepř 1 špetka
- čerstvé bylinky – nejlépe rozmarýn nebo tymián 1 špetka
Toust a salát
- toustový chléb 1 balení
- máslo na potření
- rucola 1 balení
- parmezán 50 g
- olivový olej 2 lžíce
- sůl a pepř na dochucení
Plát masa na roládu jemně naklepeme a položíme ho na plát alobalu, kam jsme nasypali hrubozrnné koření a natrhané čerstvé bylinky (nejlépe tymián nebo rozmarýn). Maso posolíme, lehce opepříme a opět posypeme čerstvými bylinkami. Kuřecí poklademe čerstvou anglickou slaninou, na to plátky mrkve a cukety se slupkou. Následně alobal opatrně rolujeme a na koncích pořádně utáhneme. V alobalu pečeme 60 minut na 150 stupňů. Když je galantina hotová, je třeba ji nechat vyndanou v alobalu a řezat až před podáváním. Jako předkrm se podává vlažná nebo studená.
Vhodnou přílohou je opečený toust. Připraví se tak, že z toustového chleba se seříznou kraje, toust se opeče a následně lehce pomázne máslem. Jídlo servírujeme s rucolovým salátem.
Rucolu opereme, necháme okapat, lehce posolíme, přidáme olivový olej (cca tři polévkové lžíce) a dále nastrouhaný parmazán – salátek je dobré udělat až těsně před podáváním.
Zdroj: Kuřecí galantina s opečeným toustíkem a rukolovým salátkem; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/kureci-galantina [On-line 25.3.2012]
Poslední tip, trik či komentář