Ingredience
- stehenní nebo prsní řízky 1 kg
- třetina hlávky zelí 1 dávka
- třetina pórku 1 dávka
- cibule 1 kus
- vejce 1 kus
- česnek 4 stroužky
- škrob 1 lžička
- zázvor 1 dávka
- sušený česnek 1 špetka
- grilovací koření 1 špetka
- drcený kmín 1 špetka
- cukr 1 lžíce
- ocet 1 lžíce
- podravka 1 lžička
- sójová omáčka 4 lžíce
- olej 3 lžíce
- rýže 500 g
- sůl a pepř 1 špetka
1.Kuřecí maso nakrájíme na tenké nudličky. Ze soli, pepře, podravky, sušeného česneku, grilovacího koření, vejce a škrobu si uděláme marinádu, do níž maso aspoň přes noc, ale nejlépe na 24 hodin naložíme.
2. Nakrájíme si zeleninu: zelí na jemné kousky, pórek a cibuli na půlkolečka, nasekáme si dva stroužky česneku.
3. Na pánvi necháme zkaramelizovat lžíci cukru a lžíci octa, přidáme 2 lžíce oleje a zeleninu, osmažíme na prudko, okořeníme solí, pepřem, drceným kmínem, nakonec přidáme sójovou omáčku. Zelenina musí zůstat křupavá, smažíme deset minut. Dáme do mísy stranou a na pánev si dáme rozpálit další lžíci oleje.
4. Nyní prudce orestujeme za stálého míchání naložené kuře se zbylými dvěma stroužky česneku (maso nesmí pustit šťávu), přidáme sójovou omáčku a jakmile maso chytne barvu, stáhneme je z ohně. Nakonec smícháme se zeleninou a ještě zakápneme sójovou omáčkou a olejem.
5. Před přípravou masa si obvyklým způsobem uvaříme rýži, kterou můžeme dochutit troškou kari nebo kurkumy – pokud chceme – a solí.
Zdroj: Kuřecí masová směs; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/kureci-masova-smes [On-line 02.05.2014]
Poslední tip, trik či komentář