na 600 ml
- 1,5 l tmavého kuřecího vývaru
- 500 ml vody
- 300 ml bílého vína
- 3 lžíce oleje
- 1 kg kuřecích křidélek nebo skeletů nasekaných na jemné kousky
- 2 nadrobno nakrájené cibule
- 100 g nasekaných žampiónů
- 3 rajčata nakrájená na čtvrtky
- 1 stroužek česneku nasekaný
- 1 lžička rajčatového protlaku
- 1 snítka čerstvého tymiánu
- 1 bobkový list
- 1 lžíce škrobové moučky smíchané s trochou vody
Ve velkém hrnci rozpálíme olej, přidáme kuřecí maso a 20 minut restujeme do sytě zlatavé barvy
Pak přidáme zeleninu, česnek a vše restujeme cca 10 min, dokud zelenina nezkaramelizuje.
Dále přidáme rajčata, bobkový list, tymián a rajčatový protlak, pokusíme asi 8 minut.
Přidáme vodu a bílé víno, přivedeme k varu a pomocí vařečky ode dna seškrabujeme připečenou šťávu. Ta dává spolu s masem omáčce tmavou barvu. Nezakryté vaříme dalších 20 až 30 minut, dokud se objem nezredukuje na jednu třetinu.
Nastal pravý čas na přidání vývaru, přivedeme k varu a vaříme dalších 20 minut, dokud se základ nezredukuje na polovinu.
V průběhu vaření odebíráme nečistoty z povrchu omáčky.
Do základu omáčky vmícháme škrob s vodou, povaříme 3 minuty a následně přecedíme přes jemné síto.
Zdroj: Vařte jako šéf, Zdeněk Pohlreich, iprima.cz, vartejakosef.cz [6.6.2013]
Poslední tip, trik či komentář