8–10 porcí
- kůzlečí plíčky, jazyk, srdce, játra
- vývar z kostí a ořezu
- 1 mrkev
- ¼ celeru
- 2 petržele
- 1 cibule
- 1 hlavička česneku
- snítka petrželky
- 5 kuliček nového koření
- 10 kuliček pepře
- 4 bobkové listy
- 200 g přepuštěného másla
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl
- 1 lžíce cukru
- střik octa
- střik bílého vína
- mletý pepř
- muškátový oříšek
- 200 ml 33% smetany
na podávání
- 20 g másla
- 100 g šunky od kosti nebo slaniny
- 2 kyselé okurky
- 1 lžíce čerstvé petrželky
Umyté a očištěné droby vložíme (kromě jater) do vroucího vývaru z kůzlečích kostí a ořezu, přidáme očištěnou zeleninu, koření, přivedeme k varu, vaříme asi 2 hodiny doměkka, potom přidáme játra a vaříme ještě cca půl hodiny.
Droby z vývaru vyjmeme a nakrájíme na tenké nudličky. Jazyk nezapomeneme po uvaření oloupat.
Na přepuštěném másle osmahneme mouku, za stálého míchání zalijeme vývarem, přivedeme k varu, vložíme nakrájené droby, dochutíme solí, cukrem, octem, bílým vínem, mletým pepřem, nastrouhaným muškátovým oříškem, 15 minut povaříme a na závěr zjemníme smetanou.
Podáváme s bylinkovým houskovým knedlíkem a na másle osmahnutou, na nudličky nakrájenou šunkou nebo slaninou a okurkami, posypeme sekanou petrželkou.
Zdroj: Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/program/10213315170-29.03.2010-17:30-1-kluci-v-akci.html?deid=1137&recept=759
Poslední tip, trik či komentář