Suroviny:
- 2 kůzlečí kýty
- mleté kůzlečí maso
- slanina
- 2 krajíce toastového chleba
- cca 0, 5 dcl smetany
- 1 dcl vody
- 2 vejce
- 1 mrkev
- řapíkatý celer
- 1/2 cibule
- 1 kyselá okurka
- jíška
- petržel
- oregano
- bazalka
- sůl
- pepř
Na nádivku:
- zbytek náplně do kůzlečí pečeně
- 2 vejce
- smetana
- sůl
Kůzlečí kýtu vykostíme. Mleté maso dáme do misky, přidáme vejce, osolíme a opepříme. Přisypeme nakrájenou kyselou okurku, slaninu, toastový chleba bez kůrek a zalijeme kapkou smetany. Na závěr přimícháme nahrubo nakrájené byliny. Kýtu rozřízneme na velkou plochu, abychom na ni mohli nandat směs, osolíme a opepříme. Pak na maso nandáme náplň, smotáme a přichytíme pevně provázkem. Na pekáč dáme nejdřív kosti, na ně pak položíme roládu, aby při pečení hezky dýchala a nepřipékala se. Znovu osolíme a opepříme.
Do pekáče přidáme máslo a nakrájenou zeleninu. Dáme péct na 180 stupňů.
Mezitím si připravíme nádivku: žloutky oddělíme od bílků a vyšleháme sníh. Ke zbylé směsi masa přidáme žloutky, kapku smetany a vmícháme sníh z bílků. Pekáč vytřeme máslem, vysypeme strouhankou a nalijeme směs. Pečeme při 175 stupních 20 – 30 minut.
Upečenou roládu vyndáme stranou a výpek orestujeme na pánvi. Přidáme trochu jíšky a podlijeme vodou.
Roládu i nádivku nakrájíme na plátky, nandáme na talíř a polijeme přeceděnou šťávou.
Zdroj: KŮZLEČÍ ROLÁDA S VELIKONOČNÍ NÁDIVKOU; Teď vaří šéf! II – TV Prima http://www.iprima.cz/tedvarisef/velikonocni-recepty-podle-sefa-vyzkousejte-je-take [On-line 08.04.2015]
Poslední tip, trik či komentář