6−8 porcí
- 200 g brambor typu C vařených ve slupce
- 30 g droždí
- asi 300 ml mléka
- 2 lžíce moučkového cukru
- 400 g polohrubé mouky
- ½ dl slunečnicového oleje do těsta
- sůl
- slunečnicový olej na smažení
Na podávání
- zakysaná smetana
- drcený česnek se solí a trochu vody
Brambory ještě teplé oloupeme a rozmačkáme dohladka.
Do mísy vsypeme mouku, uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, zalijeme trochou vlažného mléka, přidáme cukr a necháme vyběhnout kvásek.
Poté přidáme brambory, zbytek mléka, olej, sůl a zpracujeme hladké těsto, které není příliš tuhé. Zaprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme alespoň hodinu kynout. Během kynutí promísíme.
Z vykynutého těsta vykrajujeme porce omaštěnýma rukama v oleji a tvarujeme langoše – placky, které ihned vkládáme do vyšší vrstvy rozpáleného oleje a smažíme z obou stran dozlatova. Odkládáme „nastojato“ na savý papír.
Hotové langoše podáváme se zakysanou smetanou nebo je potíráme česnekem rozetřeným se solí a rozmíchaným v troše vody, anebo s obojím.
Zdroj: Langoše; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1166 [On-line 07.12.2012]
Poslední tip, trik či komentář