Ingredience
- Ragú (máme připraveno ze včerejšího dílu)
- Bešamel
- Lasagne
- Sýr – upéct jednu várku
- Rozmarýn
- Tymián
- Sůl
- Pepř
Do hrnce s osolenou vroucí vodou vkládáme pláty těstovin. Povaříme je jen krátce, aby změkly. Mezitím si připravíme velkou mísu se studenou vodou. Nastrouháme sýr. Pláty těstovin vyndáváme z vroucí vody a vkládáme do mísy se studenou vodou, aby se neslepily.
Na dno zapékací mísy dáme malé množství ragú a položíme do něj pláty lasagní. Na pláty lasagní opět rozetřeme ragú, pak překryjeme vrstvou bešamelu. Posypeme nastrouhaným sýrem. Pokračujeme následovně: lasagne, ragú, bešamel, sýr. Vrstvíme, dokud nebude zapékací mísa plná. Nádoba by ovšem měla být plná jen asi do tří čtvrtin, aby při pečení omáčka nevytekla do trouby. Povrch zakončíme vrstvou sýru.
Vložíme do trouby a pečeme asi 40 minut při 180 °C. Lasagne musíme po upečení nechat chvilku zchladnout, aby při porcování držely hezky pohromadě.
Bešamel
Ingredience
- 40 g másla
- 40 g hladké mouky
- 400 ml mléka
- 50 ml třicetiprocentní smetany
- Sůl
- Pepř
- Muškátový květ
V kastrůlku rozpustíme máslo. Až se máslo rozpustí, přisypeme mouku a za stálého míchání ji restujeme asi 5 minut. Poté kastrůlek sundáme z ohně a vlijeme do něj mléko. Metlou pečlivě rozmícháme.
Poté se s kastrůlkem vrátíme na oheň a přilijeme smetanu. Musíme stále míchat, aby se mouka nepřipálila. Vaříme asi 15 minut. Pak kastrol sundáme z ohně. Dochutíme solí, muškátem a pepřem.
Zdroj: Lasagne Bolognesi; ČT -Vše o vaření http://www.ceskatelevize.cz/porady/10567271931-vse-o-vareni/6711-recepty/1671-lasagne-bolognesi/ [On-line 19.01.2014]
Poslední tip, trik či komentář