reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Lašské vepřové koleno

  • 1 vepřového koleno
  • 70 g mrkve
  • 70 g petržele
  • 70 g celeru
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžíce sádla
  • 5 stroužků česneku
  • mletý pepř
  • sůl
  • 6 kuliček nového koření
  • zelená petrželka

Koleno očistíme a omyjeme. Kůži příčnými a podélnými řezy ostrým nožem nařízneme, do zářezů vetřeme česnek rozetřený se solí, sůl a pepř. Koleno vložíme do kastrolu, přikryjeme poklicí a uložíme přes noc do lednice.

Druhý den koleno vyjmeme a v kastrolu rozehřejeme lžíci sádla a koleno ze všech stran opečeme a vyjmeme. V základu opečeme očištěnou na větší kostičky nakrájenou mrkev, petržel a celer, osmahneme, přidáme lžíci rajského protlaku, zalijeme vodou nebo vývarem, přidáme pár kuliček nového koření, přikryjeme pokličkou a hodinu na mírném ohni dusíme.

Po hodině odkryjeme poklici, vložíme do trouby a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 2 hodiny při 180 °C do úplného změknutí kolena a vytvoření krásné zlatavé barvy a kůrky.

Podáváme s vařenými bramborami sypanými zelenou petrželkou, kysaným zelím, chlebem atp.

Zdroj: Lašské vepřové koleno; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1173 [On-line 07.12.2012]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.