Potřebujeme:
- 200 g králičích ledvinek nebo 4 vepřové nebo 2 telecí ledvinky,
- 50g prorostlé slaniny,
- 6 šalotek,
- 1 lžíci čerstvě strouhaného křenu,
- 1 lžíci hrubozrnné hořčice,
- 1 lžíci olivového oleje,
- 100 ml smetany,
- 2 lžíce másla,
- sklenku calvadosu nebo jiné ovocné pálenky,
- vývar – může být i z kostky,
- sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
Ledvinky rozpůlíme, vykrojíme vnitřní močovody, opláchneme vodou a osušíme. Pro odstranění pachu je můžeme přes noc namočit do mléka. V pánvi rozpálíme olej a osolené a opepřené ledvinky opečeme. Zalijeme calvadosem, alkohol zapálíme a necháme vyprchat. Uvnitř by ledvinky měly zůstat růžové. Vyndáme je z pánve a udržujeme na teple.
Do výpeku přidáme máslo, slaninu a najemno nakrájenou šalotku a opečeme. Přidáme hořčici a šťávu z pečení ledvinek. Vaříme tak dlouho, až se objem tekutiny odpaří na polovinu. Nakonec zjemníme smetanou a osolíme a opepříme. Ledvinky nakrájíme na plátky a chvilku je v omáčce prohřejeme. Při podávání zdobíme čerstvě nastrouhaným křenem.
Konfit:
Cibuli nakrájíme na tenké půlměsíčky, rozebereme je, vložíme do kastrůlku společně s olivovým olejem, přidáme cukr, víno a na pomalém ohni dusíme asi 30 minut.
Zdroj: TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/ledvinky-v-dijonske-omacce-s-cibulovym-konfitem-17-3-2011.html
Poslední tip, trik či komentář